Valós energiatermelés egy régi telepítésünkről!

A napelemes rendszerek energiatermelése jól modellezhető és jó közelítéssel megjósolható, akár évekkel előre. A meteorológiai mérések már több, mint 100 éve rendelkezésre állnak a nap besugárzott energiájáról. Ezek alapján néhány százalékos eltéréssel meg tudjuk mondani, hogy egy adott rendszer mekkora villamosenergia igényt képes kielégíteni. Azonban, ha az adott napelem illetve az egész rendszer nem képes a megadott teljesítményt leadni, az energiatermelés elmarad a várttól.

Mennyi a rendszer valós energiatermelése?

A napelemes rendszer várható energiatermelésének számításakor figyelembe kell venni a napelemek tájolását, pontosan meg kell adni a dőlésszöget és a déli iránnyal bezárt szöget. Ha ezt tudjuk, meg kell határozni a rendszer veszteségét. Ezt le kell vonni az elméleti energiatermelésből és akkor megkapjuk a várható valós energiatermelést. A rendszer veszteségeit apró dolgok okozzák, ilyenek a nem megfelelő keresztmetszetű kábelek alkalmazása, gyengébb minőségű villamos szerelvények, amiknek nagyobb a belső ellenállása, mint a névleges érték. Ezen túl, fontos, hogy hova történik az inverter bekötése, hogy a lehető legtöbb megtermelt energiát tudjuk hasznosítani. Így áll össze a végén az, hogy mennyivel csökken a villanyszámlánk a jövőben.

1 év a vásárlónk szemével

2013 júliusában telepítettünk Tatabányára H. Sándor részére egy napelemes rendszert, mely 15 db Q-Cells G2 250 Wp modulból áll, összteljesítménye 3,75 kWp. A szimuláció által meghatározott várható energiatermelés 4190 kWh volt. Sándor az elmúlt  évben folyamatosan követte az energiatermelést és egy év múltán a következő e-mailt kaptuk tőle:

vélemény
napelem a tetőn

Büszkék vagyunk arra, hogy a mi termékeink évek múltán is bizonyítanak vásárlóinknak! Nem véletlenül választották a Q-Cells napelemet 2014-ben a világ legjobb polikristályos napelemévé Németországban! A teljes cikk itt olvasható:

A Q-Cells a világ legjobb polikristályos napeleme!