Az otthonunkban történő áramtermelés ma már mindenki számára elérhető dolog. Erre több lehetőségünk van, a teljesség igénye nélkül termelhetünk áramot agregátorral, szélturbinával vagy napelemekkel.

1. Áramtermelés agregátorral

Az agregátorral történő áramtermelés gyakran használt lehetőség. Az agregátorok könnyen elérhető berendezések, bármelyik barkácsáruházban kapunk széles termékválasztékban. Egyszerű az üzemeltetése, az üzemanyag bármelyik benzinkúton elérhető. Karbantartása, szerelése ha nem is mindig egyszerű, de sok helyen vállalják. Bármikor a rendelkezésünkre áll és nem igényel invertert, közvetlenül használhatóak róla a háztartási berendezések. Természetesen a villamos hálózatra nem szabad csatlakoztatni. A nagy hátránya, hogy az üzemanyag drága, ezért üzemeltetése nagy többletköltséget jelent.

 

2. Áramtermelés szélturbinával

A szélturbina használata teljes mértékben környezetbarát. A világ számos pontján terveznek és gyártanak különféle típusú szélturbinákat. Előnye, hogy megújuló energiát hasznosít, ezért telepítése után már ingyen termeli az energiát otthonunkban. A villamos hálózatra csatlakoztatható, így kihasználhatjuk a szaldós elszámolás lehetőségét. Hátránya, hogy kevés helyen fúj Magyarország területén használható sebességű szél. Sok helyen történtek szélmérések és a legtöbbször az lett a végeredménye, hogy napelemes rendszert érdemes telepíteni.

3. Áramtermelés napenergiával

A napelemes áramtermelés szintén teljes mértékben környezetbarát. Előnyei, hogy Magyarországon mindenhol telepíthető és használható, mindössze a megfelelő tájolásra és elhelyezésre kell ügyelni. Napelem_Szolnok_GalambosiLehetőségünk van széles minőségi kategóriákból választani, elérhetőek a piacon Távol-Keleti és Nyugat-Európai napelemek is. Az áramszolgáltatók egy engedélyezési folyamat után átveszik a megtermelt energiát, erre törvény kötelezi őket. Szaldós elszámolással segítik a napelemes rendszerhasználókat, ami azt jelenti, hogy csak a megtermelt és elfogyasztott villamosenergia különbségét kell kifizetnünk az áramszolgáltatónak. Jól tervezhető a rendszer energiatermelése, a napsugárzás mértéke évről évre nagyjából ugyanakkora, így a megtermelt villamos energia is nagyjából ugyanannyi évről évre. Az áramtermelésünk otthon a saját napelemes rendszerünkkel szinte karbantartásmentes, mindössze egy-egy felülvizsgálat indokolt 5 évente. A telepítés után a napenergiáért egy forintot sem kell fizetnünk. Hátránya a viszonylag magas beruházási költség, amit a karbantartás nélküli üzemeltetés és a folyamatos energiatermelés ellensúlyoz. 

 
Szerkesztette: Ökrös László