A gyors válasz: Igen, de nem csak napelemet lehet használni, hogy elérjük a szabályokban rögzített energiahatékonyságot.
Fontos tudni, hogy 2021-től az új építésű ingatlanokra csak akkor lehet kiadni a használatba vételi engedélyt, ha BB energetikai osztályba tartoznak. Ebből következik, hogy valamilyen zöld módszerrel kell elérni a legalább 25%-os megújuló energia arányt, ami a BB minősítéshez szükséges. Sok helyen erre a napelemet használják, mert nincsen mód, vagy túl drága lenne más rendszert kiépíteni. Pl.: tűzifa, biomassza, stb…

Az ördög persze mindig a részletekben rejlik, nézzük pontosan mit mond a szabályozás

A BB hivatalos megnevezése szerint „Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynek megfelelő”. Ez a dupla BB jelölés nem azonos a korábbi szimpla B minősítéssel, ezért is használják duplázva a betűt, hogy ne lehessen félreérteni. 2021 január 1-től tehát csak olyan ingatlan kaphat használatba vételi engedélyt, ahol az energiahatékonyság eléri az úgynevezett költséghatékony szintet. Ez pontosan 25% megújuló forrásból származó energiát jelent.
Fontos, hogy ez a már megkezdett építkezésekre is igaz, tehát ha nem kerülnek átadásra 2020 dec. 31-ig, akkor vonatkozik rájuk a szabályozás. Szintén vonatkozik a jelentős felújításokra!

Mennyivel növeli meg a napelem az építési költségeket?

Jellemzően 1-2 millió forint között van egy átlagos család napelem rendszere, amely képes fedezni a teljes villamos energiafelhasználást. Pontos árat természetesen még a megrendelés előtt, a helyszíni felmérés után tudunk adni.
A közel nulla energiaigényű épületek szabályozása a következő három rendeletben jelenik meg a 2016. január 1. utáni időállapotban:
  • Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet
  • Az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet
  • Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet
A három rendeletet módosító rendelet megtekinthető a Magyar Közlönyben:
További információkat a kaphat a témában: http://www.e-epites.hu/energetikai-tanusitas/tajekoztatok-es-utmutatok