Napelem
rendszer

Napelem rendszer

Minden egy helyen – amit érdemes tudni a napelem rendszerekről.

Egyre több helyen látható a házak tetején napelem rendszer. Ez nem is véletlen, hiszen rohamtempóban fejlődnek a megújuló energia felhasználására épülő technológiák. Egyre kedvezőbb áron, egyre hatékonyabb és egyre időtálóbb megoldások elérhetőek a lakossági fogyasztók számára is.

A napelem technológia népszerűsége elsősorban az egyszerűségében és a tartósságában rejlik. Ma már ott tartunk, hogy 8-12 év alatt megtérülő, 25-35 évig biztonsággal működő komplett rendszerek üzemeltethetőek.

napelem-rendszer-nv-solar-háztetők

Ezek a rendszerek mozgó alkatrészek hiányában szinte meghibásodás nélkül működnek, és környezetbarát módon, szennyeződésmentesen képesek elektromos energiát előállítani.

Magyarország viszonylag szerencsés helyzetben van a napelem rendszerek telepítésére, hiszen a napsütéses órák száma éves szinten 2100 – 2300 között van, amely az európai átlag felett van. A több telepített napelemmel rendelkező Németországban például alacsonyabb ez az érték.

 

Napelemes rendszerek típusai

Két fő típusa létezik ezeknek a rendszereknek, a lakóövezetekben használt hálózatra visszatápláló rendszerek, és a villamos energiahálózatra nem bekötött helyekre telepített szigetüzemű rendszerek, mint például: tanyák, víkendházak, állatartó telepek, hajók, lakókocsik.

A családi házaknál az előbbi a hálózatra visszatápláló rendszer a legelterjedtebb, mert jóval olcsóbb a kiépítése. Ekkor a rendszer az áramszolgáltató által felszerelt két irányban mérő órára van rákötve, ami minden rajta átfolyó áramot mér.

Értelemszerűen a déli, napsütéses órákban mi töltünk fel elektromos áramot a hálózatra, este pedig felhasználunk onnan.

Egy jól tervezett napelem rendszer esetén a két mennyiség közel azonos mértékű, így lehetséges a 0 Ft-os villanyszámla megvalósítása.

napelem-rendszer-nv-solar-szigetüzemű napelem

A szigetüzemű kiépítés esetén telepítésre kerül egy akkumulátor is, ami a nappal termelt áramot eltárolja és szükség esetén később képes azt felhasználásra leadni. Ez jóval drágább megoldás, de ekkor teljes mértékben függetleníteni lehet az épületet az áramszolgáltatóktól. Illetve bizonyos helyeken, ahol nincs elérhető közelségben áram, ott csak ez a megoldás működhet.

A családi házaknál a hálózatra visszatápláló rendszer a legelterjedtebb, mert jóval olcsóbb a kiépítése. Ekkor a rendszer az áramszolgáltató által felszerelt két irányban mérő órára van rákötve, ami minden rajta átfolyó áramot mér.

Értelemszerűen a déli, napsütéses órákban mi töltünk fel elektromos áramot a hálózatra, este pedig felhasználunk onnan.

Egy jól tervezett rendszer esetén a két mennyiség közel azonos mértékű, így lehetséges a 0 Ft-os villanyszámla megvalósítása.

A szigetüzemű kiépítés esetén telepítésre kerül egy akkumulátor is, ami a nappal termelt áramot eltárolja és szükség esetén később képes azt felhasználásra leadni. Ez jóval drágább megoldás, de ekkor teljes mértékben függetleníteni lehet az épületet az áramszolgáltatóktól. Illetve bizonyos helyeken, ahol nincs elérhető közelségben áram, ott csak ez a megoldás működhet.

A legtöbben azért választjanak napelemes rendszereket, mert energiatakarékos, környezetkímélő, növeli az ingatlan értékét, és kis mértékben függetlenséget jelent az áramszolgáltatókkal szemben.

napelem-rendszer-számológép

Hiába lett népszerű ez a technológia, mégis vannak még tévhitek a mai napig ezzel a témával kapcsolatban.

Megpróbálunk egy átfogó képet adni a napelem rendszerekről, hogy egy helyen minden lényeges információ elérhető legyen.

 

A napelem működése

A napelem egy olyan fotovillamos vagy fotovoltaikus szilárdtest eszköz, amely az elektromágneses sugárzást képes villamos energiává alakítani. A folyamat lényege, hogy a napsugárzás elnyelődésekor elektronok szabadulnak fel, amelyek a mozgásukkal elektromos áramot termelnek. Ez egyenáram, amelyet inverterrel (áramátalakító berendezés) át kell alakítani váltóárammá, hogy a 230 V-os lektromos hálózatban használható legyen.

A napelem cella 2 különböző, egymással összekötött, vékony félvezető anyagból áll. A legtöbb napelem cella jelenleg szilíciumból készül, mert egy nagyon stabil, tartós anyag és kiváló félvezető.

A 2 rétegből az egyiket foszforral szennyezik(n-tipusú félvezető), ez szabad elektronokkal fog rendelkezni. A másikat kis mennyiségű bórral szennyezik (p-tipusú félvezető), ebben pedig elektronhiány fog keletkezni.

napelem működése

A 2 ellentétes polaritású réteg összeillesztésénél az elektronok semlegesítődnek (rekombinálódnak). Kialakul egy egyensúlyi állapot. A napfény energiával rendelkező részecskékből, fotonokból áll. Amikor a napfény eléri a napelemet, a fotonok átadják energiájukat az elektronoknak, amelyek szabaddá válnak, és rendezett mozgásuknak következtében elektromos áram keletkezik.

 

A napelem rendszerek előnyei

– Akár 0 Ft-os is lehet a villanyszámla
– 10-15 év alatt megtérül a befektetés
– 25-35 éven keresztül ingyen termeli az áramot
– Nincs üzemelési költsége
– Szinte semmi karbantartást nem igényel
– 100%-ban környezetbarát
– Zajtalanul, szennyeződésmentesen működik
– Használatával példát mutathat másoknak is
– Növeli az ingatlan értékét
– Állami támogatással kedvezményesen telepíthető
– A fel nem használt energia visszatáplálható az elektromos hálózatba
– Nem csak teljes napsütésben működik

napelem rendszer ár napelem működése

 

Tévhitek a napelemes rendszerekkel kapcsolatban

– Belátható időn belül biztosan nem fog megtérülni.
Valójában a körülményektől és az adottságoktól függően 10-15 év alatt megtérül egy napelemes beruházás. Egy egyszerűsített számítás alapján ez bizonyítható is.
Tételezzük fel, hogy az éves villanyszámla 15.000 Ft körül van (havi 12.500 Ft), a telepítés költsége kb. 1.5 MFt, akkor 1.500.000/150.000 = 10, vagyis 10 év lehet a megtérülés ideje. Az inflációt és egyéb előre nem látható változásokat most figyelmen kívül hagytuk.

– A napelemes rendszer felszereltetése és beüzemeltetése egy átlagember számára megfizethetetlen.
A kiépítés egyszer jár egy nagyobb összeggel, (1,5 – 2,5 MFt), de ez finanszírozható hitelből is, és amint már előbb írtuk, 10-15 év alatt meg is térül. A havi törlesztő részlet összege ráadásul nagyjából megegyezik a korábbi villanyszámlával. Így nem az áramért fizetünk, hanem a hitelt törlesztjük. A futamidő lejárta után pedig már sem az áramért, sem a villanyszámláért nem kell fizetni.

– Csak napsütésben működik, borús időben nem termel áramot.
Valóban a napelemek verőfényes napsütésben teljesítenek a legjobban, de felhős időben is működnek alacsonyabb kihasználtsággal. A hálózatra kötött rendszereknél ennek nincs is különösebb jelentősége, hiszen a napfényes időszakban megtermelt többletmennyiséget az áramszolgáltató megvásárolja és így a téli, vagy sötétebb, borúsabb időszakban ez kárpótolja az alacsonyabb energiatermelést.

– Csak déli tájolású tetőkre szerelhető napelem.
A nyugatra vagy keletre néző tetőkre is telepíthető napelem rendszer, ekkor kb. 85%-os kihasználtsággal lehet számolni – ami még így is jó értéknek számít.

– Külön engedélyezési eljárásra van szükség napelemek felszereléséhez.
A Magyarországon jelenleg érvényes jogszabályok alapján a háztartási méretű napelemek felszereléséhez nem szükséges építési engedély. A hálózatra visszatápláló napelem rendszereket viszont be kell jelenteni az áramszolgáltatónak.

– Áramszünet esetén is lehet használni az elektromos eszközöket.
Sajnos ez hálózatra visszatápláló rendszerek esetén nem lehetséges, mert az inverter működéséhez is áram kell, amit az áramszolgáltató biztosítot villanyvezetéken keresztül. Illetve azért sem, mert a napelem nem az ingatlan elektromos hálózatára van kötve, hanem az áramszolgáltató rendszerére.

– A szélsőséges időjárás tönkretehei a napelemeket.
Magas minőségi követelmyéneknek kell megfelelniük ezeknek a paneleknek, ezért ellenállnak a viharnak, felhőszakadásnak és jégesőnek is.

Napelem megtérülése

 

Mit érdemes felmérni napelem rendszer vásárlása előtt?

– Szereléshez szükséges felület rendelkezésre áll-e? (tetőfelület mérete, tájolása, dőlésszöge, therbírása)
– Éri-e árnyékhatás a tetőfelületet?
– Mekkora a az átlagos havi villanyszámla? (Ebből kalkulálható a rendszer mérete).
– Tervben van-e véve későbbi bővítés? (Elektromos háztartási berendezések, szórakoztató eszközök, elektromos autó)
– Szeretnénk-e “okos” rendszert vásárolni? (Monitoring rendszeren keresztül nyomon követhető az aktuális állapot, és maximalizálható a panelek hatékonysága).

 

Mit érdemes tudni az inverterről?

Az inverter az egyik legfontosabb része a napelemes rendszereknek. Feladata a cellák által előállított egyenáram átalakítása a háztartásokban használt váltóárammá. A megtermelt egyenáram erőssége ráadásul eléggé ingadozó, a napsütés függvényében folyamatosan változik. Az inverternek megbízhatóan kell működnie, hogy ne küldjön túl sok energiát a hálózatba, ami műszaki zavarokat, vagy esetleg túlfeszültséget okozhat egyes helyeken. Az inverterek ezen kívűl több feladatoz is ellátnak, optimalizálják az áramtermelést, távfelügyeletet biztosítanak, és biztonsági funkciókat is ellátnak.

Ezen a berendezésen lehet nyomonkövetni a napelemek teljesítményét és hogy mennyi áramot sikerült visszatáplálni az áramszolgáltató részére. A modernebb készülékek rendelkeznek internetes kapcsolattal, így távolról is ellenőrizhetjük a működést. Csak olyan invertert szabad beépíteni, amit az áramszolgáltató jóváhagyot (ELMÜ-ÉMÁSZ, DÉMÁSZ, E.ON). Szerencsére manapság már több tucat gyártó több száz berendezése közül válogathatunk.
Fronius márkájú inverterek az NVSolar kínálatában.

Miért hasznos egy napelem rendszer?

A legtöbben azért választanak napelemes rendszereket, mert energiatakarékos, környezetkímélő, növeli az ingatlan értékét, és kis mértékben függetlenséget jelent az áramszolgáltatókkal szemben.