Érdekességek, újdonságok a napelem rendszerek világából.  – 1. rész

Napelemes kerítés

Mindkét oldalán képes áramot termelni a napelemes kerítés. Már eddig is voltak hasonló jellegű próbálkozások, de egy francia olajcég egy német startuppal szövetkezve új szintre emelheti a napelem rendszerek használhatóságát.

A jól ismert Total a kevésbé ismert Next2Sun vállalkozással karöltve indított nemrég új projektet. A fejlesztésekkel elsősorban a kerítés mezőgazdasági felhasználására koncentrálnak, de nagy jelentőségük lehet a villamos hálózatok stabilizálásában is.

napelemes kerítés

Az álló napelemes paneleknek optimális a kihasználhatóságuk, mivel hajnalban és alkonyatkor is képesek az áramtermelésre, amikor is a mezőgazdasági áramfelhasználásnak a legnagyobb szüksége van rá. A déli órákban viszont, amikor a hagyományos napelem rendszerek maximálisan termelnek, akkor a kerítés
szinte semmennyi áramot nem termel. Ezzel az adottsággal valamivel egyenletesebbé teszi a hálózatba visszatáplált energia eloszlását, ezzel is könnyítve az elektromos rendszerek terhelését és szabályzását. Néhány helyen már jelenleg is problémát okoz a déli időszakban a napelemes rendszerekből érkező többletenergia
kezelése.

Ez a megoldás azzal az előnnyel is jár, hogy, ha a gazdák nem használnák fel az összes megtermelt áramot, akkor kedvezőbb áron tudják továbbadni az áramszolgáltatónak az így előállított energiát, mintha a déli csúcstermelési időszakban tennék ugyanezt.
A függőleges elhelyezkedésű technológia előnye, hogy kevés helyet foglal, főleg ott, ahol amúgy is építenének kerítést. Hátránya, hogy egymáshoz közel nem elepíthetőek, mert beárnyékolnák egymást.

A Net2sun folyamatos fejlesztéseket hajt végre, hogy tartókonzoljait minél egyszerűbb földmunkával lehessen telepíteni, hogy egyre olcsóbb és minél többek számára elérhető legyen ez a környezetkímélő megoldás.

Forrás: napi.hu

 

 
 

 

Villanyautó beépített napelemes ponyvával

Autók tetejére beépített napelemről már hallottunk, de a gyakorlati megvalósítása még igen ritka. Más megközelítést választott a napenergia hasznosítására a francia Gazelle Tech cég. Egy napelemes ponyvát terveztek, amelyet egy motor húz rá és távolít el egy elektromos kisautóról. A prototípus kialakítása szerves félvezető elemeken alapul, egy vékony festékréteget visznek fel a fóliára.

napelemes ponyva rendszer

Terveik szerint a hajlékony napelem 50.000 össze- és széthajtást képes elviselni károsodás nélkül. A fólia nagyon könnyű, 30-ad része a hagyományos napelemek tömegénél. Összehajtva kis helyen is elfér, egyszerűen és gyorsan használható. A napelem rendszer tűző napsütésebn árnyékolja az üvegfelületeket, így csökkentve az utastér elmelegedését.

A működéséről készült egy videó is.

Azt nem tudni pontosan, hogy mennyi energiát képes termelni ez a hajlékony napelem rendszer, de ha munkaidőben képes a hazautazáshoz szükséges mennyiség előállítására, akkor lehet létjogosultsága ennek a technológiának. A kényelmesebbek választhatják a motoros változatot, de a kézzel kiteríthető ponyva is sok alkalmazási lehetőséget rejt magában. Nyilván borús, csapadékos időben nem használható ez a megoldás energiatermelésre, mintahogy garázsban történő parkolás esetén sem, de mindenestre ez is előremutató, környezetbarát, zöld megoldás.

 

Forrás: villanyautosok.hu